Fossilfri processvärme
Varför ställer allt fler industrier om till pellets? Vilka fördelar har pellets för industrin? Hur tänker företag i omställningen? Svaren på dessa frågor är både breda och smala. Framför allt rör svaren oftast ekonomin och miljön, oavsett bransch och vilka processer man har.
Processvärme Klimatklivet
Ekonomi och miljö guidade industrier till fossilfri processvärme med pellets
Få en inblick i hur några av våra industrikunder tänkte när valet föll på pellets från Scandbio.
Rätt energi oavsett bransch
Scandbio har kompetensen och erfarenheten som krävs för att anpassa våra lösningar för olika typer av industrier såsom processindustrier. För våra omställningsexperter spelar det ingen roll om du tvättar textilier eller tillverkar papper, whisky, mejeriprodukter eller asfalt. Inte heller spelar det någon roll om du odlar och förädlar grönsaker, frukt eller örter i stor skala. Scandbio hjälper dig från start till mål med en lösning som är anpassad för din verksamhet och fastighet genom att tillgodose dina behov av fossilfri och stabil uppvärmning samt processvärme. Vi gör som störst nytta när vi är med tidigt i omställningsprocessen och hjälper dig att få ut så mycket av möjligt av ditt värmesystem, din fastighetsvärme och din pelletspanna. Vad har några av våra kunder gemensamt? De verkar inom olika branscher, men alla kan vittna om bättre ekonomi och bättre förutsättningar att nå sina hållbarhetsmål.
Elis Cleanroom: Renrumslösningar
Tvätterier gynnas i hög grad av att övergå till förnybar energi i form av pellets då tvättning av kläder och andra textiler är en energikrävande process. Sådana verksamheter har historiskt sett behövt betala full koldioxid- och energiskatt. Det är också ett av de främsta motiven till att tvätterier övergår från exempelvis el, olja och gas till pellets eller träpulver. Ett annat motiv är förstås de ekonomiska fördelarna. Ytterligare ett motiv är att företagen själva ställer allt högre hållbarhetskrav på sina verksamheter. Ett sådant exempel finns i Nyköping, där Elis textilservice har byggt en ny, toppmodern renrumsanläggning, Elis Cleanroom. Pellets från Scandbio bidrar idag till att Elis textilservice kan nå sina hållbarhetsmål. Närheten till våra produktionsanläggningar spelade också en avgörande roll i samarbetet.
Se filmen om Elis Cleanroom och läs mer om samarbetet här.
Arctic Paper: Pappersproduktion
Arctic Paper Grycksbo använder sedan en lång tid tillbaka en pelletspanna i sin anläggning i Dalarna. Fram till 2008 användes olja för att driva verksamheten och hålla i gång många av de processer som behövs för att framställa grafiskt finpapper. Pelletspannan, med en effekt på 50 MW, producerar idag brukets hela behov av ånga. Enligt Arctic Paper Grycksbo själva har övergången till biobränsle i form av pellets resulterat i en årlig minskning av koldioxid med ca 75 000 ton. Fabriken har även en skrubber och turbin för att producera grön el. Scandbio är en av leverantörerna som klarar Arctic Paper Gryckbos högt ställda krav på pelletskvaliteten. Bolagets samtliga bruk har idag en genomsnittlig förbrukning inom eller under nivåerna som föreskrivs i EU-direktiven för bästa tillgängliga teknik (BAT).
Se filmen om Arctic Paper Grycksbo och läs mer om samarbetet här.
Mackmyra: Whiskytillverkning
Den välkända whiskytillverkaren, Mackmyra, startade på många sätt svensk whisky. En dryck som skapas i ett 35 meter högt gravitationsdestilleri i Gävle. Destilleriet är idag världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Korn, vatten och jäst från Sverige spelar avgörande roller för smaken och doften, medan svensk pellets spelar en stor roll för processerna i produktionen. Det varma vattnet från pelletsanläggningen används vid destilleringen och för att få upp temperaturen i de speciella whiskypannorna. Den jämna temperaturen gör att koktiderna blir kortare och slutprodukten blir bättre. Närheten till Scandbios anläggning i Främlingshem, strax söder om Gävle, var en bidragande orsak till att valet föll på pellets. Något som gynnar Mackmyra både ekonomiskt och driftsmässigt.
Se filmen om Mackmyra och läs mer om samarbetet här.
Arla: Mejeriprodukter
Arlas mejeri i Jönköping är ett av Europas modernaste färskvarumejerier. Här väger Arla in 200 miljoner kg mjölk per år. Det motsvarar ungefär 650 000 liter mjölk, varje dag. Från mjölken tillverkas ungefär 100 olika produkter såsom mjölk, fil och grädde. Idag räknar Arla med att cirka 90% av anläggningens energi kommer från förnybara energikällor. För att nå anläggningens hållbarhetmål tog Arla beslutet att byta ut en gasolpanna mot en pelletspanna. Värmen från pelletspannan används främst för pastörisering och olika disksystem. Skiftet till pellets har resulterat i en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 1700 ton per år. Det är med andra ord produkter som är goda att äta och dricka, men också en anläggning som är ett gott föredöme inom mejeribranschen.
Se filmen om Arla och läs mer om samarbetet här.
NCC: Asfaltproduktion
Asfaltproduktion kräver stora mängder energi. Det är också den process som genererar den största andelen koldioxid inom NCC. När man tillverkar 2,5 miljoner ton asfalt varje år, så krävs både smarta och effektiva insatser för att minska utsläppen. Tidigare användes olja för att torka och värma upp stenmaterialet, men numera används en process där pellets från Scandbio spelar en central roll. Metoden utvecklades och förfinades under flera år. Idag används mald pellets, ett speciellt pulver, i NCC:s brännare vid ett tjugotal asfaltverk runt om i Sverige. Då det rör sig om stora volymer pellets varje år och för att kunna säkra tillgången, föll valet på Scandbio. NCC säger själva att de har radikalt minskat sina koldioxidutsläpp och börjar närma sig en CO2-neutral produktion tack vare omställningen till pellets.
Se filmen om NCC och läs mer om samarbetet här.
Svegro: Örter och sallater
Svegro odlar drygt 20 miljoner krukor med örter och sallater årligen. Merparten av energin kommer direkt från solen, men energin räcker inte till. För att kunna värma upp det stora växthuset på 55 000 kvadratmeter använder idag Svegro biobränsle. Omställningen till pellets från Scandbio och en medveten satsning på grön el har gjort att Svegro har sänkt sin energiförbrukning med ca 20%. Enligt Svegro så var valet av pellets från Scandbio självklart. Verksamheten kräver en driftsäker och robust värmekälla, men också ett biobränsle med hög kvalitetsnivå och bra energitäthet. Med hjälp av solen och pellets är odlingen alltid tillräckligt varm. Svegro, likt många andra industrier, använder Scandbios nivåvakt för att hålla koll på pelletsnivån i silon. Nivåvakten underlättar också den dagliga administrationen.
Se filmen om Svegro och läs mer om samarbetet här.
Pellets och klimatklivet
Scandbio har tillverkat pellets under lång tid. Idag är vi den i särklass största, renodlade pelletsproducenten i Sverige. Våra 5 produktionsanläggningar runt om i landet gör att vi också är den enda leverantören som på allvar kan hävda att vi har närproducerade produkter. Vi vet hur man får ut så mycket som möjligt av sågverkens restprodukter och hur man förvandlar dem till affärsnytta för våra kunder. Tänk också på att du som industrikund kan få investeringsstöd via Klimatklivet för fysiska investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser och som leder till en grön och fossilfri klimatomställning. Mer information om Klimatklivet hittar du i vår artikel om Klimatklivet och på Naturvårdsverkets webbplats.
Vi lotsar dig genom processen.
Tveka inte. Ta klivet!
Fler artiklar
PROCESSVÄRME KLIMATKLIVET EU
Så påverkar förändringar i EU:s utsläppshandel svensk industri
Processindustri
EU:s medlemsstater och Europaparlamentet har enats om förändringar av EU ETS, unionens utsläppshandel. Samtidigt ska CBAM fasas in, den omtalade gränsjusteringsmekanismen. Förändringarna är inte bara dramatiska och ambitiösa, utan också nödvändiga. Vad betyder det i praktiken? Hur påverkar det svensk industri? Vilken roll har pellets i omställningen? Scandbio följer utvecklingen och debatten noggrant. Det här är vad vi vet idag om förändringarna.
PROCESSVÄRME KLIMATKLIVET
Omställning med Klimatklivet
PROCESSINDUSTRI
Företag inom svensk processindustri kan få investeringsstöd från Klimatklivet. Syftet med Klimatklivet är att få industrin att utföra åtgärder som snabbar på klimatomställningen och kraftigt minskar utsläppen av växthusgaser. Satsningar på energikonvertering är idag en av de vanligaste orsakerna till att företag ansöker om stöd. Hur fungerar Klimatklivet? Här är svaren.
PROCESSVÄRME KLIMATKLIVET
Så byter du energikälla - steg för steg
Processindustri
För att få ut mest av din investering finns det en rad saker att fundera lite extra på. Vi presenterar fem steg som vi rekommenderar att du har lite extra koll på om du står inför ett byte av energikälla. Hur ska man tänka när man väljer leverantör? Hur ska man placera sina silos? Finns det andra fallgropar på vägen?