CASE:
Whiskydestillering

 

MACKMYRA

mackamyr pelletspanna

processvärme

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

Det är detaljerna som räknas

Att framställa whisky är ett sofistikerat hantverk, och varje råvara, funktion och detalj är avgörande för slutresultatet. För att höja temperaturen och nå kokpunkten behövs värme. Mycket värme. Ett trettiotal meter från destilleriet står därför en pelletspanna som värmer upp det vatten som pumpas in i anläggningen och via värmeväxlare höjer temperaturen vid kokningen.

 

– Från pelletsanläggningen får vi 125-graders vatten som får igång kokningsprocessen när vi destillerar. Hetvattnet ger oss en jämn temperatur genom hela koket, vilket gör att vi får korta koktider och en väldigt bra produkt i slutändan, berättar Jimmy Hansson, whiskyoperatör.

slutet system värmepellets processvärme

Slutet system

Att pelletsanläggningen ligger nära destilleriet medför stora fördelar både ekonomiskt och driftsmässigt för Mackmyra, samtidigt som det går det helt i linje med företagets sätt att se på hållbarhet och innovation. Pannan eldas med värmepellets från Scandbio och fungerar enligt samma princio som fjärrvärme; alltså ett slutet system där uppvärmt vatten pumpas in i anläggningen, och via en värmeväxlare sedan höjer temperaturen precis lagom mycket till processen.

– Att ha vår pelletsanläggning strax intill destilleriet är fördelaktigt både ekonomiskt och driftsmässigt. Det blir en stor trygghet för oss samtidigt som det kräver mindre underhåll, och dessutom ger pellets ett jämnare pris jämfört med el. Det går också helt linje med vår syn på hållbarhet och innovation, fortsätter han.

Anno 1999

För Mackmyras del startade allt med att åtta tidigare studiekamrater var på fjällsemester tillsammans. Där och då väcktes idén om att göra en svensk whisky, baserad på svenska råvaror, och vart de än vände sig så såg de inget annat än möjligheter.

 

– Det lade grunden till Mackmyra som startade 1999. Och förutsättningarna att göra whisky i Sverige är goda. Kornet är bra, liksom vattnet, och whiskyn kan lagras på svenska ekfat, berättar Heli Jonsson, företagets Brand Ambassador.

mackamyr svensk whisky pellets

Upptäckarglädje

På Mackmyra strävar man efter att tillverka whisky på ett så modernt, effektivt och miljövänligt sätt som möjligt. Och det är för att kunna göra det som man har byggt världens mest klimatsmarta destilleri.

 

– Idag framställer vi whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999, men i ett av världens modernaste destillerier. Vi gör den enligt konstens regler, men vi gör den på vårt vis och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och med så lite miljöpåverkan som möjligt är för oss en självklarhet, avslutar Heli Jonsson.

tillverka whisky miljövänligt med pellets
whisky processvärme närvärme

Korta fakta

Bionär AB är ett fjärr- och närvärmebolag som ägs av Gävle Energi tillsammans med Ockelbo och Älvkarleby kommuner. De äger och driver den pelletsanläggning som levererar 130-graders hetvatten till Mackmyra Whiskys destilleri. Värmecentralen byggdes av KLM Energi & Mekanik, Norrtälje. Pannan levererades av Danstoker och brännaren av Linka.

Fler artiklar

PROCESSVÄRME FASTIGHETSVÄRME

Fossilfri tillverkning med pellets

ARCTIC PAPER

Dygnet runt, året om, rullar produktionen på pappersbruket Arctic Paper i Grycksbo. Huvudprodukten är grafiskt finpapper. För att driva verksamheten använder Arctic Paper pellets från Scandbio. Energin från pelletsen genereras i en ångpanna med kapacitet på 50 MW för biobränslen.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME

Renare textilier med renare energi

ELIS TEXTILSERVICE

Elis Sverige har gjort ett strategiskt viktigt vägval i sin nya renrumsanläggning i Nyköping, både för sig själva och miljön. Det toppmoderna tvätteriet värms upp med fossilfri värmepellets från Scandbio. Något som bidrar till att Elis minskar sitt koldioxidavtryck och kan nå sina hållbarhetsmål. Scandbio var en dedikerad partner under hela omställningen.

 

LÄS ARTIKELN

nivåvakt pellets

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Kvänum energi håller rätt nivå

KVÄNUM ENERGI

Snabbare, tryggare och bekvämare - nivåvakten från Scandbio har inneburit en markant förändring i pelletslogistiken. Kvänum Energi är en av kunderna som använder innovationen.

 

LÄS ARTIKELN

Frågor om pellets som processvärme?