Orkla

PROCESSVÄRMe Klimatklivet

Fossilfri tillverkning av omtyckta livsmedelsprodukter

ORKLA

Bland de största användarna av pellets i Sverige finns bland annat betongindustrier, tvätterier, växthus, bryggerier och framför allt livsmedelsindustrier. Livsmedelsproduktion har en stor påverkan på Sveriges förmåga att uppnå klimatmålen. Därmed är det positivt att en aktör som Orkla Foods, en av Sveriges största livsmedelsproducenter, börjar övergå till en helt fossilfri verksamhet. Processvärmen i Orklas anläggning i Kumla kommer från Scandbio.

65 000 ton mat och dryck varje år

 

Orkla är en ledande aktör i Norden inom dagligvaruhandel, apotek, bageri och storhushåll. Bland produkterna finns allt från vegofärs till måleriverktyg. I Sverige har koncernen produktion på femton orter från Eslöv till Falun. Ungefär 90% av den mat och dryck som de säljer i Sverige tillagas och produceras lokalt. En av koncernens anläggningar ligger i Kumla. Anläggningen är en del av Orkla Foods Sverige. Här tillverkas bland annat risgrynsgröt, saft och blåbärssoppa. Produktionen är i gång dygnet runt och sysselsätter 160 personer som kokar och tillagar 65 000 ton drycker, krämer och färdigmat varje år. Omsatt i andra siffror rör det sig om 300 000 flaskor saft per dygn och under högsäsong kan de få ut 200 000 förpackningar med risgrynsgröt om dagen. Bland varumärkena finns bland annat Felix, FUN Light, Ekström, BOB och JOKK. Det är här pellets från Scandbio kommer in i bilden.

Pellets från Frödinge till Kumla

 

Varför övergick Orklas anläggning i Kumla till pellets? För att förstå det måste vi backa bandet några år. Först och främst har konverteringen drivits på av Orklas hållbarhetsmål. Koncernens officiella mål är att nå ett nettonollutsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan lagom till år 2045. Ett mål som är verifierat och godkänt enligt Science Based Targets. Orkla har också en ambition att använda enbart fossilfria energikällor senast 2030.

För Scandbios del började resan med att vi hjälpte ostkaketillverkaren Frödinge, en del av området Orkla Food Ingredients, att övergå till pellets. Satsningen på en pelletspanna i Frödinge i kombination med fjärrvärme från det lokala sågverket och ursprungsmärkt el från Orklas egna vattenkraftverk i Norge har gjort att ostkakefabriken har lyckats ställa om till förnybara energikällor och värmekällor. Något som har skapat ett positivt eko inom koncernen. Anläggningen i Kumla är nu Orklas fjärde fossilfria livsmedelsanläggning i Sverige.

90% mindre koldioxidekvivalenter

 

Uppvärmning, upphettning och torkning är de processer hos både livsmedelsindustrier och andra processindustrier som gör störst inverkan på ekonomin och koldioxidavtrycket. Processerna i sig står för majoriteten av energianvändningen ute hos landets processindustrier. Medvetna satsningar på energieffektivisering och bättre värmesystem löser bara en del av problemet. Den allra största skillnaden finns i själva bränslet som behövs för exempelvis ånga och hetvatten. Orklas medvetna satsning på pellets i Kumla har resulterat i en investering i en så kallad rosterpanna, en pelletspanna med en effekt på 5 MW. En lösning som passar processer som är i gång under dygnets alla timmar. Pellets från Scandbio är idag det huvudsakliga bränslet i anläggningen och används bland annat för att hålla rätt temperatur vid pastörisering och för att värma upp vatten till rengöring av maskiner och annan viktig produktionsutrustning samt för fastigheten i allmänhet. Orkla i Kumla räknar med att pellets som huvudsakligt bränsle för samtliga produktionsprocesser kommer att minska fabrikens miljöpåverkan med 90% koldioxidekvivalenter (CO2e). Orkla Kumla använder också fossilfri el från samma vattenkraftverk som Frödinge använder.

Scandbio var med från ritbordet

 

Eftersom en konvertering till pellets är så pass viktig och central för processvärmen, så råder vi alla våra kunder att tänka igenom valet av pelletspanna och hur logistiken samt hanteringen av pellets ska fungera på plats. Orkla Kumla började i rätt ände och bjöd in Scandbio för diskussion redan i ritningsstadiet. Orkla var förstås pålästa och intresserade av pellets redan från början, men med vår hjälp har Orklas lösning blivit ännu bättre. Scandbio är alltid angelägna om själva leveransplatsen och att det finns tillräckligt mycket utrymme för våra lastbilar att lasta av pellets. I Orklas fall resulterade samarbetet i det tidiga stadiet att de ritade om placeringen av sina silos. Faktorer som felplacerade silos, begränsningar i lossningstider och stora avstånd från själva pelletsproduktionen till din anläggning påverkar prisbilden, men också effektiviteten. En av de främsta anledningarna till att Orka Kumla valde Scandbio som leverantör är att vi kan säkra tillgången. Scandbio har 3 fabriker i en radie på cirka 20 mil från Kumla, vilket gör att Orkla kan känna sig trygga dygnet runt. Totalt har Scandbio 5 renodlade pellets- och träpulverfabriker i Sverige.

Orkla tog hjälp av Klimatklivet

Konvertering till ett fast biobränsle såsom pellets är en enkel lösning på ett komplext problem. En tydlig väg framåt för att nå koldioxidneutral produktion och kraftigt minska utsläppen av växthusgaser. Pellets kräver en investering, men när allt är klart är pellets ett billigare alternativ än biogas, bioolja och traditionell eldningsolja. Pellets bidrar dessutom till att företag kan nå sina hållbarhetsmål. För Orkla i Kumla rör det sig om en investering på cirka 30 MSEK. Ungefär en tredjedel, 10 MSEK, har finansierats via Klimatklivet. Investeringsstödet gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Om ditt företag har en idé som kan leda till minskade utsläpp av växthusgaser och som kräver finansiell stöttning, så borde du verkligen söka stöd av Klimatklivet. Initiativet har olika ansökningsperioder och bygger på ett antal kriterier som måste uppfyllas. Beräkning av utsläppsminskning är det absolut viktigaste i din ansökan. De åtgärder som ger störst minskning av växthusgaser, t.ex. mätt i koldioxid per investerad krona, är också de åtgärder som har störst möjlighet att få investeringsstöd från Klimatklivet. Gör din klimatomställning med Klimatklivet och Scandbio.

Mer information om Klimatklivet hittar du i Scandbios artikel om Klimatklivet och på Naturvårdsverkets webbplats.

Produktbilder/bilder på livsmedel på denna webbsida används enligt Creative Commons erkännande-licens. Bilderna tillhör Orklabolagen i Sverige.

Fler artiklar

PROCESSVÄRME

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

 

LÄS ARTIKELN

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Kvänum energi håller rätt nivå

KVÄNUM ENERGI

Snabbare, tryggare och bekvämare - nivåvakten från Scandbio har inneburit en markant förändring i pelletslogistiken. Kvänum Energi är en av kunderna som använder innovationen.

 

LÄS ARTIKELN

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Så här fungerar nivåvakten

NIVÅVAKT

Vår Nivåvakt har full bevakning och sköter varje beställning och leverans utan att du behöver göra någonting. Genom den webbaserade tjänsten kan du se aktuell nivå i din pelletssilo, leverans- och förbrukningsstatistik.

 

LÄS ARTIKELN

Ta reda på mer om fossilfri tillverkning!