CASE:
Närvärme

KVÄNUM ENERGI

Pelletssilo hos Kvänum Energi, närvärmeproducent

FJÄRRVÄRME FASTIGHETSVÄRME NIVÅVAKT

Kvänum energi håller rätt nivå

KVÄNUM ENERGI

Snabbare, tryggare och bekvämare - nivåvakten från Scandbio har inneburit en markant förändring i pelletslogistiken. Kvänum Energi är en av kunderna som använder innovationen.

På västgötaslätten förser Kvänum Energi cirka 5000 personer med el och värme. Bland kunderna finns även skolor, ålderdomshem och bostadsrättsföreningar. Kvänumbygdens Energi är en ekonomisk förening med elkunder i området som ägare. Föreningen har till syfte att trygga elförsörjningen i Kvänumbygden och transporter av pellets är ett stående inslag. Beställningarna har alltid gjorts av kunderna efter att de själva kontrollerat nivån i silon. När pelletsen varit på väg att ta slut, har kunden kontaktat Kvänum Energi som då skickat ut sina transportörer för att fylla på silon med ny pellets.

Närvärme från pellets i Västergötland

Unik lösning

Scandbio jobbade under en längre tid med en idé om att effektivisera pelletsleveranserna. Hur skulle vi kunna hjälpa kunderna med att bevaka nivån i silon och ge dem bättre kontroll över behovet kopplat till förbrukningen av pellets? Lösningen blev den webbaserade nivåvakten, som Scandbio är ensamma om i branschen.

 

Enkelt helt enkelt

Nivåvakten monteras på kundens pelletssilo och mäter pelletsnivån i silon med hjälp av radar eller ultraljud. Mätsignalerna skickas automatiskt vidare till den webbaserad tjänsten som vi ansvarar för. Mätsignalerna skickas era gånger per dygn för att säkerställa en tillförlitlig prognos. Syftet med avläsningarna är att få fram en prognos som möter kundens kommande behov, baserat på årstiden och utomhustemperatur.

Kontrollerat flöde

Idag har Kvänum Energi ett antal nivåvakter utplacerade hos sina kunder. När pelletsen är på väg att ta slut, skickar nivåvakten automatiskt en signal till Kvänum Energis kontrollcentral. Därifrån meddelas transportören, som åker ut och fyller på pellets. Kunden behöver inte göra någonting och Kvänum Energi har hela tiden full kontroll över sina kunders kommande behov.

 

Tryggt, ekonomiskt och flexibelt

Med nivåvakten riskerar aldrig kunden att gå tom på pellets i sin
anläggning. Scandbio tar fullt ansvar för hela pelletskedjan, från
bevakning och beställning till utförd leverans. 

Nivåvakt på pelletsanläggning
Övervakning och automatisk påfyllning av pellets

FAKTA KVÄNUM ENERGI
ANSTÄLLDA: 18
ENERGIOMSÄTTNING: 265 000 MWh per år
ANTAL NIVÅVAKTER: 17

Fler artiklar

Processvärme ger grön asfalt

PROCESSVÄRME

Grön asfalt

NCC

Bygg- och fastighetsföretaget NCC har ett stort, övergripande mål: att bli hundra procent CO2-neutrala. Det område som står för störst påverkan är idag Asfalt men här har man nu styrt in på en grönare väg, med teknisk utveckling, smarta idéer – och Scandbio Pellets.

 

LÄS ARTIKELN

Processvärme från pellets i tvätteri

PROCESSVÄRME

Renare textilier med renare energi

ELIS TEXTILSERVICE

Elis Sverige har gjort ett strategiskt viktigt vägval i sin nya renrumsanläggning i Nyköping, både för sig själva och miljön. Det toppmoderna tvätteriet värms upp med fossilfri värmepellets från Scandbio. Något som bidrar till att Elis minskar sitt koldioxidavtryck och kan nå sina hållbarhetsmål. Scandbio var en dedikerad partner under hela omställningen.

 

LÄS ARTIKELN

Fastighetsvärme för växthusodling

FASTIGHETSVÄRME PROCESSVÄRME NIVÅVAKT

Ekologiskt hållbar odling

SVEGRO

Svegro är ett svenskt familjeföretag som många känner igen från grönsaksdisken. Deras örter och sallater odlas i ett 55 000 kvadratmeter stort växthus på natursköna Färingsö. För att säkerställa att det alltid finns tillräckligt med värme för odlingen och för att uppvärmningen ska ske på ett hållbart sätt förlitar sig Svegro på pellets samt en nivåvakt från Scandbio.

 

LÄS ARTIKELN

Frågor om nivåvakten?