CASE:
Pelletskamin

Familjen Heikkinen

familj pelletsvärme

villavärme Pelletskamin

En energismart familj

FAMILJEN HEIKKINEN

Familjen Heikkinen bor sedan några år tillbaka i ett villaområde i Barnarp, strax söder om Jönköping. Den nybyggda villan värms upp med fjärrvärme men de saknade en levande värmekälla, och efter lite letande föll valet på en skorstenslös pelletskamin.

På språng

 

Niklas och Lotta Heikkinen – och de två döttrarna Julia och Alice – bor sedan ett par år i ett nybyggt villaområde i småländska Barnarp. Familjen lever ett aktivt liv med många järn i elden och det är hela tiden mycket på gång. Aktiviteterna avlöser varandra, och de är ofta ute på språng. Men precis som många andra trivs de med vara hemma – antingen bara familjen eller tillsammans med släkt och vänner.

kallt utomhus varmt med pellets

Enkel hantering

 

– En pelletskamin passar oss väldigt bra, inte minst för att den kräver minimalt med underhåll och är enkel att hantera, säger Lotta. Det går snabbt att få till en jämn värme, temperaturen kan enkelt ställas in efter behov och rengöringen går på ett par minuter. Att det dessutom är ett klimatsmart sätt att värma upp huset på är en riktig bonus.

Familjen ser flera fördelar med en pelletskamin både när de är ute och i hemmets lugna vrå. – Utöver minimalt underhåll och enkel hantering så är kaminen automatisk vilket gör att den håller rätt temperatur hela dagarna. Vi kan också starta den så att den sätts igång när vi är ute på en aktivitet eller på vägen hem från jobbet och känner att det skulle vara skönt att komma hem till lite extra värme, säger Lotta.

familj med pelletskamin
pelletskamin i närbild

Skorstenslöst är modellen

 

Det finns många olika typer av pelletskaminer och den modell som Niklas och Lotta har valt att installera är skorstenslös. Istället leds röken från kaminen ut genom ett rör i ytterväggen och via en skorstenslåda – ungefär i storlek med en skokartong. Det betyder att ingreppet på huset blir minimalt, och att det heller inte blir någon rök som kan störa grannarna. – Den här lösningen var helt avgörande för vår del. Vårt hus är inte optimalt för en skorsten, dels för att taket har liten lutning och dels för att övervåningen skulle göra det till ett väldigt stort projekt.

värmepellets

Installationen av en pelletskamin brukar gå snabbt och smidigt, och med rätt kunskap och bra handlag så kan den vara på plats och igång på bara ett par timmar. Lotta berättar att de tog hjälp av en lokal firma för installationen. – Vi är väldigt nöjda, och kaminen fick direkt en central plats i huset. Pelletskaminen är ett bra komplement till fjärrvärmen samtidigt som den ger samma mysfaktor som en braskamin. Att den dessutom är ett klimatsmart sätt att värma upp huset på känns väldigt bra, och på det stora hela är pelletskaminen en god investering.

Enkel installation

 

Att installera en pelletskamin är enkelt. Den kan kopplas till en befintlig skorsten – eller mot en yttervägg och helt utan skorsten, vilket ger minimalt ingrepp på huset.
Tag hjälp av en kunnig installatör, och följ instruktionerna noggrant. Med rätt kunskap, bra handlag och lite känsla så är pelletskaminen på plats – och igång – på bara ett par timmar. Placera ut kaminen, måtta, såga ut ett hål i ytterväggen, montera isoleringsröret och skorstenslådan. Koppla in fläkten och den digitala styrningen, och se till att allt sitter på plats enligt manualen. Hur lång tid det tar beror mest på vilket material ytterväggen är av. Betong, tegel, trappor och nivåskillnader förlänger installationstiden men jämfört med en traditionell skorsten så är det på det stora hela en enkel installation.

villaområde med pelletsvärme

Fler artiklar

vila vid pelletskamin

Villavärme Pelletskamin

Värme med dubbel effekt

PARET FALEMO

Sedan 2016 bor Ewa och Börje Falemo i ett ombyggt fårhus mitt i Falbygden i Västergötland. Deras hem är speciellt på många sätt och tillsammans har de skapat ett nytt hem, där varje detalj är noggrant uttänkt och genomarbetad. Att valet föll på en pelletskamin har i Falemos fall en enkel förklaring – och här har husets förutsättningar spelat in.

 

LÄS ARTIKELN

familj med pelletsvärme

Villavärme Pelletskamin Stallpellets

Ett naturligt val för hela familjen

Familjen BERGMAN

– När vi flyttade hit ville vi se till att ha en pålitlig och lätthanterlig värmekälla och valet föll snart på pellets. Det passar både huset, oss, vår livsstil och vår syn på miljön bra, menar William. Sedan blev det ett enkelt val att börja med stallpellets till hönsen, och på den vägen är det. Nu använder vi det till vår minsta katt också.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

 

LÄS ARTIKELN

Frågor om pelletsuppvärmning?