CASE:
Pelletskamin

Paret Falemo

utomhus villa med pelletsvärme

villavärme Pelletskamin

En värmekälla med dubbel effekt

FAMILJEN FALEMO

Sedan 2016 bor Ewa och Börje Falemo i ett ombyggt fårhus mitt i Falbygden i Västergötland. Deras hem är speciellt på många sätt och tillsammans har de skapat ett nytt hem, där varje detalj är noggrant uttänkt och genomarbetad. Med ytterväggar av massiva ekbjälkar och ett tak av vass att ta hänsyn till så har de också utmanats att fokusera på smarta detaljer och att skapa nya lösningar. Till vardags arbetar paret tillsammans i den egna firman, och idag är Ewa på kontoret i Skara medan vi träffar Börje för att prata om huset – och om pelletskaminen.

Lugnet i tillvaron

 

– Att få bo på landet är fantastiskt trevligt, säger Börje och fyller termoskannan med kaffe. Det är så lugnt, och när vi flyttade hit från stan så var känslan att man bara kan slappna av, att man kan pusta ut och koppla av på ett helt annat sätt. Det uppskattar vi.

Naturen och omgivningarna spelar en viktig roll för både Ewa och Börje, och de är utomhus mycket och under alla årstider.

– Vi gillar verkligen känslan man får när man kommer hem efter att ha varit ute och gått i naturen och kanske känner sig lite frusen. Då är det fantastiskt skönt och komma in och känna värmen från pelletskaminen.

avslappnad med pelletskamin

Att valet föll på en pelletskamin har i Falemos fall en enkel förklaring – och här har husets förutsättningar spelat in.

– Vi ville ha en öppen spis av något slag; en öppen och levande låga, och vi tittade på vedeldning. Men huset har vasstak, och det går inte alls ihop med skorstenar. Istället fick vi upp ögonen för pelletskaminer, och upptäckte att det ju är en fantastisk uppfinning. Den kan placeras in väldigt enkelt, och skorstenen är bara en liten låda på fasadens utsida. Börje och Ewas pelletskamin har som främsta uppgift att skapa en hög mysfaktor och vara ett komplement till jordvärmen som är fastighetens primära värmekälla.

mys framför pelletskamin
designervilla med pelletskamin

Värme vid strömavbrott

 

Men kaminen har ytterligare fördelar. Den ger både välkommen värme vid extrema vintertemperaturer, och genom att koppla den till ett separat batteri så kan den användas även vid strömavbrott.

– Det känns otroligt tryggt att ha en extra värmekälla att förlita sig på om strömmen går eller när det är kalla vintrar. Pelletskaminen blir som en extra försäkring och det är liksom dubbel effekt av det här. Att man blir varm inombords och kan se värmen samtidigt. Det är en härlig känsla, avslutar Börje och blickar ut över ängarna och ned mot Hornborgasjön.

Fler artiklar

Villavärme Pelletskamin

En energismart familj

Familjen heikkinen

Familjen Heikkinen bor sedan några år tillbaka i ett villaområde i Barnarp, strax söder om Jönköping. Den nybyggda villan värms upp med fjärrvärme men de saknade en levande värmekälla, och efter lite letande föll valet på en skorstenslös pelletskamin.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

 

LÄS ARTIKELN

familj med pelletsvärme

Villavärme Pelletskamin Stallpellets

Ett naturligt val för hela familjen

Familjen BERGMAN

– När vi flyttade hit ville vi se till att ha en pålitlig och lätthanterlig värmekälla och valet föll snart på pellets. Det passar både huset, oss, vår livsstil och vår syn på miljön bra, menar William. Sedan blev det ett enkelt val att börja med stallpellets till hönsen, och på den vägen är det. Nu använder vi det till vår minsta katt också.

 

LÄS ARTIKELN

Frågor om uppvärmning med pellets?