CASE:
Pellets till värme & djur

Familjen Bergman

familj i pelletshus

villavärme Pelletskamin Stallpellets

Ett naturligt val för hela familjen

FAMILJEN BERGMAN

På en vacker 1800-talsgård, bland böljande ängar och med skogen runt knuten, bor William och Annie Bergman med sina tre barn. Ett tjugotal höns och tre katter ingår också i familjen, som tillsammans med de livfulla barnen fyller gården med rörelse och en omisskännligt varm stämning.

Livet på landet

 

Det var för ett par år sedan som familjen började längta ut på landet. Anledningarna var flera, men lugnet, naturen och möjligheten att ha höns vägde särskilt tungt.

– Där vi bodde tidigare hade vi fem höns i trädgården, mitt i vårt villaområde. Det funkade bra men vi ville ha fler och vi ville utveckla vårt intresse. Nu har vi drygt tjugo hönor av olika slag, och vi trivs verkligen med livet på landet, säger Annie.

lantlig villa med pelletsvärme

I hönshuset använder familjen stallpellets, vilket passar särskilt bra just för höns. Det ger enkel hantering samtidigt som det inte dammar. Som bonus blir det dessutom fin och näringsrik jord som kan användas i trädgården under odlingssäsongen.

Naturlig livsstil

 

– När vi flyttade hit ville vi se till att ha en pålitlig och lätthanterlig värmekälla och valet föll snart på pellets. Det passar både huset, oss, vår livsstil och vår syn på miljön bra, menar William. Sedan blev det ett enkelt val att börja med stallpellets till hönsen, och på den vägen är det. Nu använder vi det till vår minsta katt också.

stallpellets i hönshuset
kattpellets i kattlådan

Fler artiklar

Villavärme Pelletskamin

En energismart familj

Familjen heikkinen

Familjen Heikkinen bor sedan några år tillbaka i ett villaområde i Barnarp, strax söder om Jönköping. Den nybyggda villan värms upp med fjärrvärme men de saknade en levande värmekälla, och efter lite letande föll valet på en skorstenslös pelletskamin.

 

LÄS ARTIKELN

vila vid pelletskamin

Villavärme Pelletskamin

Värme med dubbel effekt

PARET FALEMO

Sedan 2016 bor Ewa och Börje Falemo i ett ombyggt fårhus mitt i Falbygden i Västergötland. Deras hem är speciellt på många sätt och tillsammans har de skapat ett nytt hem, där varje detalj är noggrant uttänkt och genomarbetad. Att valet föll på en pelletskamin har i Falemos fall en enkel förklaring – och här har husets förutsättningar spelat in.

 

LÄS ARTIKELN

PROCESSVÄRME

Guldet från skogarna

MACKMYRA

Högt upp på en kulle, med utsikt över Gävle och Östersjön åt ena hållet och de vidsträckta skogarna åt andra, står världens mest klimatsmarta whiskydestilleri. Här nyttjas gravitationen för att framställa Sveriges mest kända whisky, och förutom huvudingredienserna korn, vatten och jäst spelar den pelletspanna som står strax intill destilleriet en verkligt viktig roll.

 

LÄS ARTIKELN

Vill du veta mer?