CASE:
Biogas & biokol
Meva Energy

processvärme
Tydlig kravställning och nära samarbete
MEVA ENERGY
De bästa samarbetena är de som utvecklar båda parter. Genom tydlig kravställning och lyhördhet åt båda hållen är det just ett sådant samarbete som Scandbio har med Meva Energy i Kisa. Här handlar det också om att visionen om minskat koldioxidutsläpp förenar på fler än ett plan.
Biokol som kolsänka
Sara Palander, Hållbarhetschef på Meva Energy, beskriver företagets teknik för förnybar energiproduktion:
- Meva Energy använder förgasningsteknik för att omvandla biogena restströmmar till biogas och biokol. Biogasen används för att ersätta fossil gas i tillverkningsindustrin, medan biokolet används som jordförbättring och för att skapa en långsiktig kolsänka. Biokol kan även ersätta fossil kol i metallurgiska processer.

De träpellets som Meva Energy använder i sin produktionsanläggning i Kisa kommer från Scandbio. Pelletsens fördelar är att den är homogen och torr och att den tillverkas av lokala restprodukter, vilket minimerar transporter och ger ett mer lokalt energisystem för slutkunden.

Samarbete och transparens
Genom samarbete och transparens kan Meva Energy genomföra noggranna klimatberäkningar utifrån ett livscykelperspektiv. Det innebär att alla klimatåtgärder som Scandbio genomför ger direkt nytta både för Meva Energy och deras kunder. På så sätt blir samarbetet en viktig del för att uppnå Meva Energys hållbarhetsmål.
- Det kommer att bli allt viktigare att samarbeta med partners som har koll på sin klimatpåverkan och prioriterar sitt hållbarhetsarbete. Scandbios kunnande inom fossilfria bränslen har därför blivit en viktig resurs för Meva Energy, säger Palander.
Att kartlägga klimatpåverkan i andra led är både omfattande och tidskrävande och därför kostsamt. Fredrik Stensson, Sälj- och Marknadschef på Scandbio, välkomnar närmare samarbeten och större krav på strukturerat hållbarhetsarbete i industrin.
- Som kund bör du kräva att leverantören mäter och följer upp sina klimatmål enligt en välkänd standard, men också att leverantören är transparent i sitt hållbarhetsarbete och delar med sig av data och metoder för att beräkna klimatpåverkan. Det är bara genom tydliga krav och nära samarbeten vi kan hjälpas åt att nå båda parters hållbarhetsmål, menar Fredrik Stensson.
Exempel på vedertagen standard som många offentliga och privata organisationer känner till och arbetar efter, vid mätning och uppföljning av sina klimatmål, är GHGP och SBTi. Dessa bör rapporteras enligt CSRD eller annan internationell standard för att underlätta jämförelse och lättare kunna användas i det egna miljöarbetet.

Fler artiklar
PROCESSVÄRME
Fossilfri tillverkning av omtyckta livsmedel
orkla
Bland de största användarna av pellets i Sverige finns bland annat betongindustrier, tvätterier, växthus, bryggerier och framför allt livsmedelsindustrier. Livsmedelsproduktion har en stor påverkan på Sveriges förmåga att uppnå klimatmålen. Därmed är det positivt att en aktör som Orkla Foods, en av Sveriges största livsmedelsproducenter, börjar övergå till en helt fossilfri verksamhet. Processvärmen i Orklas anläggning i Kumla kommer från Scandbio.
PROCESSVÄRME
Grön asfalt
NCC
Bygg- och fastighetsföretaget NCC har ett stort, övergripande mål: att bli hundra procent CO2-neutrala. Det område som står för störst påverkan är idag Asfalt men här har man nu styrt in på en grönare väg, med teknisk utveckling, smarta idéer – och Scandbio Pellets.
PROCESSVÄRME FASTIGHETSVÄRME
Fossilfri tillverkning med pellets
ARCTIC PAPER
Dygnet runt, året om, rullar produktionen på pappersbruket Arctic Paper i Grycksbo. Huvudprodukten är grafiskt finpapper. För att driva verksamheten använder Arctic Paper pellets från Scandbio. Energin från pelletsen genereras i en ångpanna med kapacitet på 50 MW för biobränslen.
Höga ambitioner med samarbetet?
Hör av dig!