Uppförandekod

Tillsammans tar vi ansvar.

Uppförandekoden gäller för oss alla

Uppförandekoden är ett viktigt instrument för att styra vår verksamhet i linje med våra höga ambitioner och hållbarhetsmål. Det hjälper oss att uppfylla de krav och förväntningar som ställs på oss som ett ansvarsfullt företag. Uppförandekoden ger praktisk vägledning om hur vi ska agera, agera och fatta beslut för att ta ansvar ur miljömässiga, sociala och affärsetiska perspektiv. Den beskriver också hur vi arbetar med våra produkter och tjänster för att driva innovation och utveckling för en mer hållbar värdekedja.

Uppförandekoden gäller för alla medarbetare. Beroende på din specifika roll kan olika avsnitt vara särskilt relevanta för dig. Utöver uppförandekoden ges ytterligare vägledning i policyer och riktlinjer.

I vårt dagliga arbete bidrar vi tillsammans till att göra Scandbio till ett ansvarsfullt och framgångsrikt företag. Ansvar måste genomsyra allt vi gör. Det finns inte alltid tydliga svar och lösningar på de problem och dilemman vi möter, men vår uppförandekod ska fungera som en vägledning för att hjälpa oss att fatta rätt beslut i svåra situationer. Om du är osäker, sök alltid råd från din chef.

Ansvar och hållbarhet är centralt i Scandbios affärsstrategi. Jag är stolt över det arbete vi gör och uppförandekoden är en viktig del av vårt åtagande att vara ett långsiktigt framgångsrikt företag. Tillsammans lägger vi grunden för nutid och framtid.

Daniel Andoff
VD

Uppförandekod

Affärsetik

Scandbio har etablerat och upprätthåller strikta standarder för etiskt beteende och god affärspraxis, och arbetar aktivt mot alla former av korruption. Vårt agerande, oavsett situation, land eller marknad, präglas av ansvar och respekt för kunder, leverantörer, affärspartners och de lokala samhällen där vi verkar.

 

Förbud mot korruption och mutor

Vi tolererar ingen form av korruption, mutor eller penningtvätt. Scandbios anställda erbjuder eller tar inte emot personliga gåvor, tjänster, resor, underhållning eller andra förmåner från leverantörer, kunder eller andra affärspartners av mer än blygsamt värde. All affärsrepresentation bör kännetecknas av måttfullhet och öppenhet. Om en medarbetare får eller erbjuds förmåner som misstänks strida mot god affärssed, ska medarbetaren omedelbart återlämna gåvan till givaren och rapportera händelsen till sin närmaste chef.

Integritet och oberoende

Intressekonflikter måste undvikas. Affärsbeslut ska baseras på objektiva fakta i företagets bästa intresse snarare än personliga fördelar. Våra affärsrelationer och branschengagemang kännetecknas av transparens, aktsamhet och objektivitet. Vi behandlar våra konkurrenter rättvist och motarbetar lagstridiga konkurrensbegränsningar. Alla anställda är skyldiga att följa gällande lagar, regler och interna föreskrifter. Ärlighet, integritet, respekt och rättvisa är avgörande i alla arbets- och affärsrelationer.

 

Dataskydd och informationssäkerhet

Digitaliseringen erbjuder många möjligheter, men den medför också en ökad risk för cyberattacker. Därför prioriterar vi informationssäkerhet högt. Alla medarbetare är ansvariga för att hantera information korrekt och i enlighet med gällande policyer, riktlinjer och lagstiftning. Intern och konfidentiell information om Scandbios affärsverksamhet ska skyddas och inte lämnas ut till obehöriga. Konfidentiell information som tas emot från tredje part måste behandlas och skyddas på samma sätt som vår interna konfidentiella information. Vi värnar om den personliga integriteten och behandlar personuppgifter på ett ansvarsfullt och säkert sätt.

Sociala villkor

Mänskliga rättigheter och arbetsvillkor

De mänskliga rättigheterna, inklusive den mänskliga värdigheten, måste respekteras och rättvisa och hållbara arbets- och produktionsvillkor måste upprätthållas. Scandbio har åtagit sig att vara en attraktiv och ansvarsfull arbetsgivare. Vi respekterar internationellt erkända mänskliga rättigheter och behandlar våra anställda och kollegor lika och med respekt. Vi kräver och förväntar oss att våra leverantörer och affärspartners agerar på samma sätt.

 

Föreningsfrihet

Vi respekterar våra medarbetares rättighet att organisera sig i fackföreningar och ger möjlighet till kollektiva förhandlingar.

 

Löner och arbetstider

Arbetstiderna ska följa nationell lagstiftning, branschstandarder och kollektivavtal. Vi säkerställer att löner och förmåner uppfyller de kollektivavtalade och lagstadgade nivåerna i de länder där vi är verksamma. Ogrundade löneskillnader får inte förekomma.

 

Tvångsarbete

Ingen form av tvångsarbete eller arbete som är förenat med någon form av straff är tillåtet. Ingen får tvingas att lämna ifrån sig värdesaker eller identitetshandlingar till arbetsgivaren.

Barnarbete

Varje barn måste skyddas från ekonomiskt utnyttjande och från att utföra arbete som kan vara farligt eller negativt påverka deras utbildning, hälsa eller utveckling. Därför accepterar vi inte barnarbete. Lägsta anställningsålder är den ålder då den obligatoriska skolgången upphör, dock aldrig lägre än 15 år. Unga arbetstagare under 18 år får inte arbeta på natten eller under farliga förhållanden.

 

Rättvis behandling, mångfald och inkludering

Alla anställda och partners ska behandlas rättvist och respektfullt. Alla former av diskriminering, missgynnande, trakasserier eller mobbning måste motverkas. Vi arbetar aktivt för likabehandling, jämställdhet och mångfald. Det är viktigt för oss att ha en arbetsmarknad där alla kompetenser tas tillvara och vi ser att mångfald bidrar till Scandbios kontinuerliga utveckling. Vi arbetar aktivt för att arbetsplatserna ska vara stimulerande för alla medarbetare, oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund, religion eller funktionsnedsättning. Vi accepterar inte någon form av diskriminering, hot, förtryck eller trakasserier.

Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet

En säker och hälsosam arbetsmiljö är av högsta prioritet på Scandbio. Vi arbetar systematiskt och proaktivt för att identifiera och kontinuerligt minska risker. Vi ser proaktivt hälsoarbete som en avgörande faktor för hållbara prestationer och en lönsam verksamhet.

Vårt arbetsmiljöarbete präglas av ett nära samarbete mellan ledning, medarbetare, skyddsorganisation, företagshälsovård och övriga samarbetspartners.

 

Arbetsmiljö och säkerhet

Vår verksamhet följer nationell lagstiftning i varje land där vi är verksamma. Vi arbetar aktivt för att skapa bra och säkra arbetsplatser, både fysiskt och psykosocialt. Vi ställer höga krav på säkerhet i våra arbetsmiljöer och arbetar proaktivt och systematiskt för att förebygga olyckor och skador. Vårt arbetssätt bygger på väl inarbetade rutiner och kontinuerlig riskbedömning.

 

Hälsa och friskvård

Att främja god hälsa och välbefinnande för våra anställda är en integrerad del av vårt sätt att arbeta. Vi investerar i åtgärder och aktiviteter som främjar ett hälsosamt och balanserat arbetsliv för våra medarbetare.

Hållbarhet

Vi arbetar med systematiska förbättringar för att utveckla vår verksamhet så att vi minskar vår miljöpåverkan genom hela värdekedjan. I detta arbete utgår vi från ett livscykelperspektiv och en biobaserad cirkulär ekonomi.

 

Klimat- och resurseffektiv produktion

Vi använder resurser effektivt och minimerar klimatpåverkan, utsläpp till miljön och avfallsgenerering i vår verksamhet. Vi arbetar aktivt för att förbättra energieffektiviteten och öka andelen förnybart i vår energimix. Vi anpassar och optimerar våra lösningar för förpackning, logistik och transporter till miljöstandarder i nära samråd med våra partners.

När uppförandekoden inte ger svar, använd sunt förnuft

Uppförandekoden ger inte alla svar på hur man ska agera eller vilka beslut som ska fattas i specifika situationer. Det är tillrådligt att tänka efter innan du agerar och att rådgöra med din närmaste chef. Ofta kan det räcka med att kombinera sunt förnuft och omdöme baserat på personlig erfarenhet. Här är några frågor att fundera över om du står inför ett etiskt dilemma eller behöver fatta ett svårt beslut:

 

  • Är det lagligt? Är det etiskt?
  • Känns det rätt? Kommer det fortfarande att kännas rätt om fem år?
  • Känner jag till konsekvenserna av mina handlingar? Förstår jag riskerna?
  • Föregår jag med gott exempel? Hur skulle jag känna mig om någon annan gjorde det jag gör?
  • Har jag fattat ett beslut som håller för granskning i media?
  • Kommer mitt beslut att skada mitt rykte eller Scandbios rykte?
  • Kan jag motivera mitt beslut? Kan jag förklara det för mina kollegor?
  • Finns det något alternativ för att undvika ett etiskt dilemma?

Om du upptäcker ett brott mot uppförandekoden

Om du som anställd upptäcker en oegentlighet eller avvikelse bör du rapportera det till din chef, linjechef eller HR-chef. Det kan till exempel handla om ekonomisk brottslighet, miljöbrott, fara för liv och hälsa, diskriminering, trakasserier och brott mot policys eller riktlinjer.

Om du behöver rapportera din chefs agerande, eller om din rapport inte tas på allvar, kan du använda vårt externa visselblåsarsystem. Detta system gör det möjligt för dig att rapportera på ditt lokala språk helt anonymt. Din rapportering ska aldrig leda till några negativa konsekvenser för dig som anställd.

 

Vill du veta mer?

För mer information eller om du har några frågor, kontakta din närmaste chef eller HR-funktionen. Du kan också läsa mer om visselblåsning på vårt intranät.