Träningstips för dig och din häst med Emelie von Hessen

Träningstips

Ta hoppningen till nästa nivå.

 

Till vardags jobbar Emelie von Essen med att träna och utbilda unghästar till att förhoppningsvis nå högsta nivå inom hoppning. Här ger hon två enkla tips på hur du tar hoppningen vidare.

På en gård strax utanför Jönköping bor Emelie von Essen. Till vardags utbildar hon unghästar i hoppning från att de är runt fyra år. Hon tränar dem till de blivit 6–7 år, då de förhoppningsvis går vidare till en toppryttare.

– Jag blir stolt över mina hästar när de presterar bra och ryttarna vill – och kan rida riktigt högt på dem. Det som är viktigast för mig är att djur måste få vara djur. Även om de är väldigt värdefulla så måste de få vara ute hela dagarna, få bra foder. Och självklart stå rent och fräscht, och att det är helt dammfritt i stallet.

Emelie tränar också ryttare som vill utvecklas i sin hoppning, och hennes filosofi är att hästen ska vara hållbar, positiv och lätt att rida. Här är två träningstips för dig och din häst.

Träningstips nr 1: Bomövningar

– Oavsett hur stora hinder du planerar att hoppa i framtiden är det viktigt att hästen är avspänd och lättreglerad. Det gör jag med bomövningar där jag hoppar väldigt ofta och lågt, istället för att hoppa stort och sällan.

Jag tycker det är viktigt att upprepa. För om detta sitter, och om man jobbar med det hela tiden så kommer man också kunna hoppa stora hinder. Så jag tycker att oavsett vilken nivå man är på, så är det en väldigt bra övning.

Träningstips nr 2: Serier

– Serier är väldigt bra, särskilt för hästen. Jag har gärna lite, lite för kort distans mellan hindren. Det gör att hästen komprimerar sig och blir lite mindre spänstig. Jag brukar börja väldigt lågt så att hästen hoppar igenom i en följd, och sedan kan man vidga övningen och lägga till ytterligare hinder. Jag tycker tre hinder är en bra början.

 Lycka till!

Fler artiklar

LIVET I STALLET

Fem SM-guld i ponnyhoppning för Philip Svitzer

STALLPELLETS

Vi träffar Philip hemma på gården i norra Skåne, och hör honom berätta om sina framtidsplaner, hur han ser på livet med hästar – och hur han gör sina drömmar till verklighet.

 

LÄS ARTIKELN

LIVET I STALLET

En annorlunda hästpodd

STALLPELLETS

Det är en ljum försommardag, och när vi närmar oss Färingsö, ett par mil öster om Stockholm, lättar molntäcket och solen spricker försiktigt igenom. Här bor Malin Hellstedt, och på plats idag är också Anna Engström. Tillsammans utgör de podcast-duon bakom Vilket hästjobb. Till vardags arbetar de med hästar på varsitt håll och på olika sätt men med ett par saker gemensamt; podcasten, reklamhästen Vinnie och en stor kärlek till våra fyrfota vänner.

 

LÄS ARTIKELN

Stallpellets

Utmana dig själv och din häst.

Stall

Mikaela Alderin–Danielsson har ridit dressyr sedan barnsben, och planerar att fortsätta genom livet. Idag driver hon sitt eget företag där hon tävlar och utbildar dressyrhästar, och är tränare för andra ryttare. Att utmana sig själv – och hästarna – hör till vardagen, och här ger hon tre bra träningstips som tar både dig och din häst framåt. 

 

LÄS ARTIKELN

Fråga oss om stallpellets